Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Politiek

Forumdiscussie met Minister Roger van Boxtel,
van het ministerie Grote Steden en Integratiebeleid

Forumdiscussie onderwerp: segregatie

Titel:

No problema Jorg Haider, ontmulticulturiseren in een uurtje?

Offeraar    Dewanand
Offercode   wfor0151
Offerdatum   november 1999

Go to previous Epage ... Go to next Epage

Opvallend dat Roger van Boxtel in deze stelling Jorg Haider uit Oostenrijk aanhaalt. Goed leuke vent die Jorg Haider. Ik vind het heel eerlijk en oprecht en hij kan goed acteren voor de tv met een supergroot glas bier. Jammer dat Haider geen heineken drinkt daarbij. Ik zou best eens een keertje willen uit gaan eten in een duur restaurant met Jorg Haider, mits hij betaalt natuurlijk.

Nou even het serieuze debat over segregatie.

Op zich is segregatie een democratisch proces, waar niets mee mis is. Kijk maar naar bejaarden in nederland. Deze groep leeft nu ook sterk geisoleerd van de nederlandse samenleving en zij willen totaal niets te maken hebben met de nieuwe generatie. Erger nog de nieuwste en de oudste generatie autochtone nederlanders lusten elkaar als het ware rauw. Lees maar wat er staat in de Elsevier van februari: "Oorlog aan de ouderen". De schrijver is notabene een vrouw, Esther van Rijswijk en waarschijnlijk nog jong ook. Kijk voor mij als Hindoeistisch gezinde persoon kan ik zo'n artikel over ouderen niet waarderen, omdat je altijd respekt moet hebben voor bejaarden, ongeacht ras, geloof of geaardheid. Maar dit is kennelijk iets ouderwets in het huidige Nederland. Bejaarden hebben eigen sooshuisjes, eigen politieke partijen, eigen dancings, eigen afvalcontainers en eigen crematoria, en zij hebben ook nog aardig wat spaarcenten. Waarom integreren bejaarden niet in de moderne multiculturele samenleving? Zij moeten toch ook mee kunnen doen en lekker genieten van de geneugten van de moderne tijd. Goed, ik zie soms wel een jongeman uit het buitenland rondlopen met een energieke zestiger, maar dit gebeurt niet op grote schaal.

In de grote steden is er inderdaad sprake van segregatie, maar hierbij dient beseft te worden dat alle groepen daaraan mee doen. Neem bijvoorbeeld de Surinamers als voorbeeld. Nou, er zijn in Nederland drie grote groepjes Surinamers, namelijk de Hindoestanen, Javanen en Creolen. Alledrie groepen lusten elkaar niet, rauw of gekookt. Ze leven in nederland totaal apart van elkaar en ontwijken elkaar zoveel mogelijk. Wat doe je daaraan? Kijk zolang zij elkaar niet levend gaan opvreten, vind ik dat het zo genoeg is en dat ze het maar uitzoeken in nederland. Hindoestanen bijvoorbeeld zijn de drukste groep onder de migranten, want zij hebben de meeste organisaties van alle buitenlanders. Er zijn twaalf Hindoestaanse organisaties die landelijk opereren en allemaal zeggen dat zij in hun eentje de Hindoestaanse bevolkingsgroep in Nederland vertegenwoordigen. Let wel: er zijn ongeveer 150.000 Hindoestanen in nederland. Dus elke organisatie vertegenwoordigt dus gemiddeld 12500 Hindoestanen. Echt ongelooflijk. Misschien begrijpen Hindoestanen het begrip democratie het beste van alle mensen in nederland. Wie zal het zeggen?

Het probleem met mensen is dat zij onvolmaakt zijn. Dit is iets wat mensen niet willen toegeven. Het onvolmaakt zijn creeert psychische problemen. Met een simpel stuk papier kan je de halsslagader van een mens doorsnijden en die persoon in tien seconden doden. Dit geeft aan hoe zwak een mens niet is en door die zwakte ontstaat angst. De angst zorgt voor isolatie, net zoals een klein kindje onder de tafel gaat schuilen als er gevaar dreigt en zichzelf dan veilig waant. Hoe moet je dat oplossen. Als die kleine volwassenen die onder de tafel gaan schuilen en zich dan veilig wanen voor de andere monsters van andere planeten. Ja, zo is de praktijk. Als ik in den haag op straat loop en probeer te praten met de aliens dan merk ik hoe bang ze niet zijn voor het onbekende. Wat doe je eraan?

Jorg Haider is het perfecte voorbeeld van iemand die de angsten van de massa uitbuit, ten bate van zijn ego en een gratis glas bier. Op zich is er niets mis mee dat groepen zich isoleren, want dat is een natuurlijke overlevingsstrategie van levende wezens. Lammeren kruipen ook dicht bij elkaar als er wolven rondlopen of als het bliksemt. Wij moeten wel oppassen om verkeerde visies te ontwikkelen en niet te beseffen wie wegkruipt voor de rest.

Wat ik vaak merk tijdens deze discussie over segregatie, is dat veel autochtone Nederlanders suggereren dat de diverse etnische minderheden zich isoleren van de rest van de samenleving en dat zij daarom niet integreren. Dit is helemaal niet waar. Het zijn juist de autochtone Nederlanders die ermee beginnen, want zij zeuren over integratie. Als je dreigend gaat doen tegenover een kleine migrantenpopulatie dan kruipen zij uit angst en frustratie steeds dichter bij elkaar, totdat je niets meer van ze hoort. Vaak merk ik dat migranten zich niet zo gelukkig voelen in Nederland. Naast mij woont bijvoorbeeld een Irakese familie die gevlucht is naar Nederland en nu genaturaliseerd is. Ze hebben alleen sociaal kontakt met Irakezen alhier en hebben geen kontakt met andere migranten en nederlanders. Ze kunnen nederlands niet goed praten en hebben ook geen zin om het te gaan leren, want zij willen terug naar Irak als Saddam Hoessein dood is. De hele dag kijken ze via de schotel naar arabische programma's op de televisie en leren zo nog minder nederlands. Op zich vind ik het geen probleem dat ze de nederlandse taal niet willen leren en zijn ze verder best vriendelijke mensen. Deze Irakezen zijn feitelijk heel ongelukkig hier in Nederland en ze houden helemaal niet van het nederlandse klimaat. Niemand stapt naar ze toe om met ze te praten of ze adviezen te geven. Nee, niemand leeft met ze mee. toen zij mij vroegen hoe lang Saddam nog aan de macht zou blijven, en of hij tot na hun dood aan de macht zou blijven, raakte ik best geemotioneerd. Ik was bij ze op bezoek en dacht na. Ik legde ze uit dat Saddam Hoessein met behulp van de nieuwste technologie (cybernetica) misschien wel nog honderd jaar aan de macht zou blijven in Irak en dat ze daarom nog minstens tien jaar in Nederland moeten wonen. Wel wel, ze reageerden met een diepbedroefde blik en waren daarna muisstil. Ik voelde hoe verdrietig ze waren en wist gewoon niet hoe ik mij zou voelen in hun plaats. Ja hun hele familie was bijna uitgeroeid door deze despoot en de Europese gemeenschap heeft er niets tegen gedaan. Wiens schuld is het dan? Waar zijn de Europese politici eigenlijk mee bezig?

Zelf heb ik ook meegemaakt wat segregatie is. Veel migranten raken op een gegeven moment in een sociaal isolement en zoeken dan hun soortgenoten op in nederland. Dan moeten zij zich opnieuw gaan aanpassen aan de subcultuur van hun soortgenoten alhier. Dit klopt ook goed. Hindoestanen die hier in Nederland geboren zijn of die hier al meer dan twintig jaar wonen hebben een totaal andere cultuur dan die uit Suriname. De verschillen zijn groter dan die tussen een Hindoestaan uit Suriname en een autochtone nederlander hier. Maar dan moet je je keihard aanpassen aan de subcultuur en wordt je een ander mens. Het zijn de subculturen die de segregatie bevorderen en dit hele proces is waanzinnig ingewikkeld. Honderden variabelen beinvloeden dit proces. Kijk bijvoorbeeld naar een variabele als haar. Ik zie bijvoorbeeld vaak fantastische haardrachten bij negroide mensen in Nederland. Het vlechtwerk is mooi en fascinerend. Maar vergeet niet dat zij er een paar honderd gulden voor hebben betaald. Het vlechtwerk van mensen met kroes haar in Nederland kan er soms fascinerend uit zien. Ze hebben er natuurlijk recht op om dit te doen en hebben zich uitstekend aangepast aan de Nederlandse democratie. Het is hun subcultuur die hen dit laat doen en waarom zouden wij ons daar druk om maken. Ze moeten toch zichzelf leren waarderen en van zichzelf houden.

Ja , van wie houden Turken? Het antwoord is simpel: van Turken.

En van wie houden Marokkanen: alweer van Marokkanen.

Houden Nederlanders van hun volk? Weet ik niet. Nee, Nederlanders houden van hun portemonnee, hun bankrekening, hun AEX aandelen en van hun huisdieren. Dat is de Nederlandse subcultuur. Ja, laatst deed ik eens een gedachtenexperiment. Heel wreed op zich, maar even uitleggen.

Utopisch gedachtenexperiment. Ontmulticuliseer Nederland in een uurtje.

Verwijder binnen een uur alle migranten, allochtonen, buitenlanders en illegalen van het Nederlandse grondgebied. Zet ze desnoods voor enkele jaartjes in Belgie of zoiets. Of deactiveer met een krachtige bio-magnetische puls de neurale netwerken in hun lichaam. SF dus.

Na het ontmulticulturatieproces kunnen de volgende drie vragen beantwoordt worden.

Vraag 1: Is Nederland dan niet meer multicultureel?

Vraag 2: Is Nederland dan niet meer gesegregeerd?

Vraag 3: Zijn alle problemen in de grote steden dan opgelost?

Denk zelf na over de antwoorden.


Go to previous Epage ... Go to next Epage

Forumdiscussie (17 art, periode november 1999 - januari 2000)
met minister Roger van Boxtel, minister van Grote Steden en Integratiebeleid
 1. Hindoeisme keurt biometrie goed
 2. No problema Jorg Haider, ontmulticulturiseren in een uurtje?
 3. Segregatie is een natuurlijk biologisch proces, Alain Finkelkraut
 4. De rasechte IT-er bedrijft cyberseks in megabytes
 5. Jonge migranten leren sneller
 6. Bejaarde man temt computer
 7. IT-inhaalslag voor etnische groepen
 8. Beeld achterlijke migrant bevestigen?
 9. Hoofdthema: Minder ambtenaren door IT technologie
 10. Wet op meldingsplicht burgerinfo
 11. Info koppeling per organisatie
 12. Kritische email aan minister Roger van Boxtel
 13. Discotheek is paarzone hetero's, goedkeuren weigeren huidskleur
 14. Organisatie afspiegeling multi-etnische bevolking: dikke nee, presteren is alles, nooit aub
 15. Mix is onzinnige doelstelling
 16. Kritische email aan minister Roger van Boxtel, is gepubliceerd in Landelijke Allochtonenkrant
 17. Vier delen, Multicultureel integreren

Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Politiek
Alle rechten voorbehouden; All rights reserved