Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Zeepkist

Internet slecht voor sociale ontwikkeling

Offeraar       Dewanand
Offercode      wfor1040
Offerdatum     maandag 27 april 1998
Gepubliceerd in de Delft op Zondag

Het nieuwe internationale speeltje is alom bekend. Iedereen praat erover. Velen ontlenen er tegenwoordig hun status aan. Maar is internet wel sociaal verantwoord?

Neem eens een kind dat vanaf hsijn geboorte alleen via internet met anderen heeft gecommuniceerd. Voor een gezonde sociale ontwikkeling is persoonlijk contact met andere mensen essentieel. Internet biedt geen enkele mogelijkheid tot persoonlijk sociaal contact en is dus ontoereikend voor volwaardig contact met een ander mens. Bovendien is het contact vrijwel altijd anoniem, want niemand weet met wie er gemaild wordt. De persoon aan de andere kant van de computer kan ronduit over alles liegen en is dus geheel onbetrouwbaar. Toch schijnen mensen te houden van zulk asociaal contact en denken zelfs dat het geweldig is om internationaal te mailen. Misschien moeten de tarieven voor het internetten maar omhoog, want dan zullen de mensen het minder vaak gebruiken.

Ik vind het echt hinderlijk als iemand tegenwoordig liever het mailadres geeft van hsijn internetsite in plaats van een normaal woonadres. Bij zo een mailadres weet je niet eens in welk land die persoon woont. De plaats, streek of buurt zijn ook onbekend. Het is ronduit anoniem en onpersoonlijk. Men denkt toch niet dat de wereld vooruit gaat als de communicatie via internet zal plaatsvinden. Anonimiteit is echt geen vooruitgang. Het is beter als mensen weer eens echt normaal leren omgaan met andere mensen. Internet leert geen normaal sociaal gedrag aan en is zelfs helemaal geen vorm van sociaal contact. De meeste berichten via de emailtjes zijn kort en zakelijk. Iedereen schijnt haast te hebben bij het schrijven van een mailtje, dat bovendien stikt van de taalfouten. Zo gaat de Nederlandse taal ook nog achteruit.

Het heeft echt weinig zin om te denken dat er iets verbeterd wordt door dat mailen. Als iedereen alleen via de computer met elkaar zou gaan communiceren, dan zou op een gegeven moment alles in de samenleving anoniem worden. Al die hightech communicatie brengt de wereld geen stap verder en leert mensen slecht sociaal gedrag aan. Internet is sociaal niet verantwoord voor jonge kinderen en volwassenen. Het lost helemaal geen eenzaamheid op, maar zorgt er juist voor dat iemand dieper in de put raakt en nog ge´soleerder gaat leven. Trouwens hoe kan iemand die op duizenden kilometers afstand woont en die je nog nooit persoonlijk ontmoet hebt, in staat zijn om sociaal contact met jou op te bouwen?


Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Zeepkist
Alle rechten voorbehouden; All rights reserved