Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

India

Roti is oudste gerecht ter wereld

Offeraar       Dewanand
Offercode      wart0156
Offerdatum     maandag 30 juni 2003

Het Indiase volk heeft een rijke culinaire traditie. Elke streek en elk dorp in India heeft eigen (geheime) recepten voor vele heerlijke hapjes en delicatesses. Een algemeen gerecht in India is roti. Het is echter niet bekend hoe roti ontstaan is en wie het heeft uitgevonden. Hierover volgt nu een speculatieve theorie.

Vanaf het moment dat de nomadisch levende mensen in de oudheid ontdekten dat het mogelijk is om grassen en granen te vermalen, begon een nieuw tijdperk voor de hele eettraditie. Waarschijnlijk ontdekte een vrouw in het oude India vele tienduizenden jaren geleden dat het mogelijk is om tarwe fijn te stampen en er platte, ronde gebakken gerechten mee te maken. De fijngestampte granen werden gekneed tot een deeg en daarna verdeeld in kleine balletjes. Deze werden door de Indiase vrouwen platgedrukt tot dunne ronde vormen en gebakken op platte hete stenen. Dit moet de vroegste bakvorm van roti geweest zijn.

De meest logische bakvorm van een ronde bal geknede deeg is beslist iets wat rond en dun is, nadat het platgestampt of gewalst is. Vrouwen uit het oude India hebben hiermee beslist heel lang geexperimenteerd en langzamerhand het unieke recept voor roti ontwikkeld. De archeologen weten nog niet goed hoe dit precies gegaan is, maar met logica kan de geschiedenis eenvoudiger gereconstrueerd worden.

Het is duidelijk dat de vrouwen in het oude India heel fanatiek bezig geweest zijn in de keuken en heel veel heerlijke gerechten hebben ontwikkeld. Roti is een gerecht die waarschijnlijk minstens tienduizend jaar oud is en nu een vaste plaats heeft veroverd in de Indiase keuken. Het is een uitvinding van vrouwen uit het oude India en dit moet beslist vermeld worden in geschiedenis boeken, want meestal doet men alsof mannen alles hebben uitgevonden. De rol van de vrouw wordt verzwegen in (Westerse) geschiedenis boeken en dat is niet eerlijk.

Indiase vrouwen zijn heel creatief in de keuken en bedenken haast elke dag een nieuw gerecht. De hele cultuur van India is gebaseerd op de vindingrijkheid van de Indiase vrouwen, want vrouwen maken een land.

Tegenwoordig wordt roti gevuld met allerlei gemalen erwten en bonensoorten en gebakken op een hete metalen plaat, die door Hindoestanen "tawa" genoemd wordt.


Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

India
Alle rechten voorbehouden; All rights reserved