Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand,

Suriname

WEBpublication BOOK WART0273 / EPAGE 2 of 23

Analyse Emancipatie Hindoestanen, man en vrouw, incl. de Holebi


1. Inleiding


serie foto's 23 leeggeschreven bic pennen uit cel CS16 PI Noordsingel, Rotterdam

Offeraar    Dewanand
Offercode   WART0273
Offerdatum   1 november 2012

Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave: Analyse Emancipatie Hindoestanen
 • Het begrip emancipatie komt overal voor in alle culturen en is niet typisch iets van Nederlanders. In het algemeen is emancipatie een proces van meer gelijkwaardigheid tussen partners in relaties en huwelijken. Dit wordt in elke cultuur en geloof anders geïnterpreteerd en mannen en vrouwen gaan er anders mee om. Een ander aspect van emancipatie is het tolereren van open communicatie in relaties, zonder geweld, intimidatie, dreiging of taboes. Ook dit is iets wat overal anders wordt geïnterpreteerd door mensen uit verschillende culturen en klassen.

  Een erg groot conflict punt van emancipatie is het begrip voor de seksuele behoeften, verlangens en fantasieën van de partner. Omdat seksualiteit vaak 80 procent van de kwaliteit van een relatie of huwelijk bepaald, is dit bijna altijd een ontzettend conflict punt en kan het vaak leiden tot een relatie breuk of echtscheiding. Een onbevredigde partner kan hierbij wel jaren lijden tot die de knoop doorhakt en de verhouding stopzet of stiekem vreemdgaat. Geloof en tradities kunnen vaak een vernietigende invloed uitoefenen op de praktijk van het seksuele leven in een relatie of huwelijk en meestal trekken vrouwen hierbij aan het kortste eind en leiden zij een onbevredigd bestaan of worden zij seksueel uitgebuit en verkracht.

  Bij emancipatie is het respect voor elkaar iets dat centraal staat. Het samen doen en samen beslissen is ook vaak iets dat veel vrouwen verlangen. Veel vrouwen willen een man die naar hen luistert en die hen serieus neemt en dit kan een eye opener zijn voor mannen die deze tekst lezen.

  Momenteel zijn veel psychologen het ermee eens dat relaties en huwelijken veranderen, omdat mensen op den duur ook veranderen, en zo alle behoeften en verhoudingen mee veranderen. Partners kunnen zo uit elkaar groeien en dit leidt dan automatisch tot een relatiebreuk of echtscheiding.

  Hindoestanen zijn geen homogene etnische groep en zijn de afgelopen tien jaar sterk geindivualiseerd en vernederlandst of verwesterd, waardoor zij pluriformer zijn geworden. Er is momenteel geen typische Hindoestaanse geloof en cultuur meer door deze ontwikkeling, mede doordat ruim 99 procent van de kennis van het zuivere Hindoeïsme en de oude Vedische wijsheden verloren is gegaan en niet onderwezen wordt. Er zijn wel schijnhindoes ontstaan, die niets weten over de echte Hindoeïstische kennis, maar die wel geloven dat zij Hindoe zijn door geboorte en door wat zij eten of hoe zij zich kleden. Het is hierom moeilijk om iets zinnigs te schrijven over de emancipatie van Hindoestanen in Nederland, omdat het hele begrip Hindoestaan feitelijk niet gedefinieerd kan worden. Een Hindoestaans uiterlijk hebben hoeft namelijk niet te betekenen dat zo iemand Hindoe of cultureel Hindoestaans is en er iets over heeft geleerd. De praktijk toont aan dat 70 procent van de Hindoestanen absoluut geen Hindoe of Vedistaan meer zijn en er echt niets meer over weten. De beste benaming voor hen is dan ook dat zij Bounties zijn en beschouwd moeten worden als bruine of zwarte Hollanders met een blank innerlijk, dus bijna normloos, zedeloos en verwilderd. Er is dan sprake van een schijnidentiteit en hierom is het heel moeilijk om in deze tekst iets zinnigs te zeggen over de algemene emancipatie van Hindoestanen. Ik wil wel proberen om uit te leggen hoe emancipatie beschouwd wordt in het zuivere Hindoeïsme en wat het betekent in de praktijk voor man en vrouw.

  ***

  Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave: Analyse Emancipatie Hindoestanen
 • WEBpublication BOOK WART0273 / EPAGE 2 of 23


  Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
  Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

  Kritisch Podium Dewanand

  Suriname
  Alle rechten voorbehouden; All rights reserved
  Offercode: WART0273
  Copyright @ Dewanand 2012