Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Zeepkist

“De nadelen van Miss-verkiezingen”

Offeraar       Dewanand
Offercode      art176
Offerdatum     maandag 21 december 1998

Al eeuwenlang zijn mensen gefascineerd door het begrip schoonheid. “Alles wat mooi is, moet wel goed zijn”, is een kreet die vaak gebezigd wordt. Is dat echter wel echt zo, of moeten er kanttekeningen geplaatst worden bij het begrip schoonheid? Kan een eeuwenoude boom, uit het Amazone oerwoud, gezien worden als mooi, en zelfs mooier dan een mooie vrouw. Een jong meisje van achttien is meestal in de bloei van haar leven, en kan in principe alle kanten op met haar leven. Maar wat is de beste kant? Is het goed als zij miss universe wordt, en wat zou zij er zelf van vinden en willen?

Elk jong en bloedmooi meisje zou het fantastisch vinden om uitverkozen te worden tot mooiste meisje van de wereld, en zich vereerd voelen. De Nederlandse meisjes die bijvoorbeeld meededen aan de Miss Black verkiezing van vorig jaar zijn zwaar verontwaardigd naar huis gegaan, m.u.v. het meisje dat gewonnen had. De hele organisatie eromheen was niet goed geregeld en het is zelfs voor mij verbazingwekkend om te vernemen dat zij hun reiskosten, ondergoed en jurkjes zelf moesten bekostigen. Het kontrakt dat zij getekend hebben, was feitelijk een wurgkontrakt en maakte hen geheel monddood. Deze miss verkiezing is een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Er zijn echter nog andere dingen die niet goed zijn aan miss verkiezingen.

Het is altijd zo dat een enkel meisje gekozen wordt tot de mooiste en daarna als pronkstuk van de samenleving gaat fungeren. Zij kan haar positie geheel uitbuiten, als zij dat wil en daartoe de kans krijgt, en zal voor een tijdje in het middelpunt van de belangstelling staan. Ik vraag mij altijd af of het wel zin heeft om miss verkiezingen te houden, want meestal is de uitslag voor mij bedroevend, en lijkt de jury een eigen onjuiste definitie te hanteren van het begrip schoonheid. Vaak zal een uitverkozen miss als voorbeeld fungeren voor de rest van de meisjespopulatie en misschien zelfs toonaangevend worden. Een meisje die gekozen is als de mooiste, zal in de praktijk veel macht krijgen en waarschijnlijk trendsetter kunnen worden. Dit betekent dat zij verantwoordelijkheden krijgt, waarbij de vraag rijst of zij daarop wel voorbereid is, en die rol serieus neemt. Tijdens een miss verkiezing zijn de deelneemsters feitelijk gewoon vleselijke produkten, en worden op een bepaalde manier gedegradeerd tot vleselijke consumptiegoederen, hetgeen niet bevorderlijk is voor een respektabele positie van de vrouw in de samenleving. Als alleen de omvang van de borsten en een erotisch lijf allesbepalend zijn, zal er weinig respekt zijn voor de ware mens achter het lichaam. De vrouwelijke waardigheid wordt tijdens miss verkiezingen daarom op een niet onaanzienlijke wijze ontzien, want alleen het vrouwenvlees telt mee. Dit alles is niet bevorderlijk voor de vooruitgang van vrouwen in de samenleving.

De levensstijl van de meeste meisjes die deelnemen aan miss verkiezingen is al te vaak zeer losbandig en immoreel, en dit is daarom geen goed voorbeeld voor de rest van de meisjes in de samenleving. Jonge meisjes hebben behoefte aan goede voorbeelden en worden feitelijk verpest door de leefstijl van een uitverkozen miss, die vaak niet getrouwd is, maar toch seksuele kontakten onderhoudt met diverse mannen. Meestal heeft een miss geen religieuze leefprincipes en leeft er op los, zonder rekening te houden met de toekomst van de maatschappij. Hun sociaal en seksueel gedrag is daarom niet voorbeeldig, en kan een slechte invloed uitoefenen op de jonge en onschuldige meisjes.

Als losse normen de norm worden in de samenleving, is er gewoon geen toekomst meer en zal alle vooruitgang tot stilstand komen. Het kiezen van onzedelijke voorbeelden, zoals missen, is niet goed voor het welzijn en de innerlijke rust van de bevolking en kan een slechte invloed uitoefenen op het volk. Elke miss verkiezing is in feite onrechtvaardig, omdat het begrip mooi-zijn zeer vaag en subjektief is, en op geen enkele wijze aangetoond kan worden. Niemand, en geen enkel jurylid, weet wat echte schoonheid is, maar er wordt vaak alleen naar uiterlijkheden gekeken. Dit is niet juist en zelfs discriminerend voor vrouwen die een heel mooi innerlijk hebben, maar van buiten niet gaaf of wild erotisch uit zien.


Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Zeepkist
Alle rechten voorbehouden; All rights reserved