Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Zeepkist

“De aanbiddelijke Nederlandse zon”

Offeraar       Dewanand
Offercode      art078
Offerdatum     donderdag 22 mei 1997

Jongens en meisjes, dames en heren en ook alle anderen die niet tot deze categorieën horen:

“Let op, want het wordt zomer en er is een nieuw strand in Nederland. Dit strand is voorzien van een geavanceerde en nieuwe tropische high tech klimaatregeling. Reserveer tijdig een plaatsje op dit strand, want het gaat druk worden.”

Wat zou het effect zijn van zo een advertentie in de krant? Misschien zouden er dan wel minder mensen naar het buitenland gaan voor een zonvakantie in een ver en exotisch tropisch paradijsje in de Stille zee. Zo een loeidure vakantie kost kapitalen. Maar mensen hebben van nature behoefte aan de zoete en zinderende stralen van de zon en willen na een kille en asociale winter best eens verwend worden. Dit is misschien wel de oorzaak van de jaarlijkse tijdelijke migratie uit Nederland. En het valt mij op dat veel mensen dan apetrots zijn op hun bruin zonnekleurtje na hun jaarlijkse pelgrimstocht naar een zonovergoten oord. Zo doet de buitenlandse zon tenminste iets voor hun sociale status en geluk, want met zo een leuk bruin kleurtje wordt het versieren van een lief vrouwtje of zalig mannetje een stukje gemakkelijker, hoewel de hemelse relatie erna vaak maar eventjes op groen zal staan.

Wat zouden wij zonder de zon moeten doen?

Eigenlijk zijn wij mensen zo ontzettend egoïstisch, want er is niemand die iets terug wil doen voor de Nederlandse zon, die al sedert het ontstaan van Nederland met veel geduld heeft geschenen en dat ook met zoveel trouw heeft gedaan. Misschien begrijpt u niet wat ik bedoel. Goed, geen paniek; ik zal het uitleggen. Stel je eens voor dat er iemand was in jou leven die je iedere dag van warmte en energie voorzag. Iemand die altijd tijd heeft en die zijn hele leven aan jou alleen wijdde. En die je iedere dag opnieuw met een onuitputtelijke en stralende glimlach verwelkomde. Je zou dan iedere dag heerlijk kunnen dromen door de liefdevolle zorg en aandacht. Al je zorgen zouden dan weggenomen worden door dit wezen, vol energie en levenslust. Hoe gelukkig zou je dan niet zijn? Dit wezen vol kracht en doorzettingsvermogen zou je vertroetelen en iedere dag doen herleven. En dankzij dit wezen zou je heerlijk en vitaminerijk voedsel kunnen verorberen. Weet je dat dit wezen inderdaad bestaat. Ik heb het over de Nederlandse zon.

Tijdens de zonovergoten zomers bewonder ik vaak de trotse bomen die dan getooid zijn met felgroene, malse en verse bladeren. De schoonheid van zo een bloeiende boom fascineert mij in hoge mate. Maar als in de winter dezelfde bomen helemaal kaal zijn, troost ik mij wel eens met filosofische vragen. Dan vraag ik mij af of zo een stille en kale verzameling takken en stammen wel of niet mooi is, of zelfs mooier dan eentje vol groene bladeren en bloeiende bloemen, vol ijverige bijen. Schoonheid is iets wat subjectief is. Wij mensen hebben van nature behoefte aan mooie en zinneprikkelende dingen. Dit is waarschijnlijk een basiskenmerk.

De zomer is de periode waarin de zon haar liefste en waarschijnlijk romantische kanten laat zien. Het is dan de tijd om je te laten verwennen door de zon. Laat eens de hemelse zonnestralen op je bijna naakte lichaam vallen en voel dan de inwendige en zwoele hitte van deze natuurlijke sensatie. Als je het voor de eerste keer doet zal je echt verbaast worden door de ervaring en misschien in extase raken erdoor. Zonnen kan je leven veranderen.

De mens is al vele millennia onder de indruk van de zon. Lees ook eens wat de onvergankelijke Bhagavad Gita over de zon vertelt.

Bhagavad Gita: Vers 4.1
De Allerhoogste zei: Ik onderwees deze onvergankelijke yoga-wetenschap aan Vivasvan, de zonnegod, en Vivasvan onderwees haar aan Manu, de vader der mensheid, en Manu onderwees haar op zijn beurt aan Iksvaku.

Uit de Brahma-samhita:
“Laat me de Allerhoogste Goddelijke Persoonlijkheid aanbidden,” zei Heer Brahma, “Govinda (Krishna), die de oorspronkelijke persoon is en op wiens bevel de zon, die de koning der planeten is, onmetelijke macht en hitte tot zich neemt. De zon vertegenwoordigt het oog des Heren en doorloopt zijn baan, gehoorzaam aan Zijn bevel.”

Bhagavad Gita: Vers 5.16
Wanneer men echter verlicht wordt door de kennis die de onwetendheid vernietigt, onthult deze kennis alles, zoals de zon overdag alles verlicht.

Bhagavad Gita: Vers 11.17
Je gedaante, getooid met verschillende soorten kronen, knotsen en werpschijven, is moeilijk te zien vanwege haar stralende gloed, welke vurig en onmetelijk is als de zon.

Laat de vurigheid, geduld, liefde, intelligentie en trouw van de Nederlandse zon jou leven veranderen komende zomer, zou ik ter besluit willen opmerken.


Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Zeepkist
Alle rechten voorbehouden; All rights reserved