Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Politiek

Aanpassen: INFORMEEL Nederland.
Hoe? Wat?


Offeraar       Dewanand
Offercode      ALKR021
Offerdatum     woensdag 21 juli 1999

Go to previous Epage ... Go to next Epage
  • Go to Inhoudsopgave:
  • Help Nederland verbruind, hoor ik sommige Hollanders dagelijks mompelen in de veelkleurige Haagse straten. Niets is echter minder waar, want veel van die bruine en zwarte mensen in Nederland zijn van binnen witter dan de blanken in den lande. In zekere zin moet elke buitenlander na enige tijd aangepast zijn aan het leven hier, en zich informeel geintegreerd gaan voelen. Maar hoe ziet dit er eigenlijk uit?

    De informele wereld in Nederland is eigenlijk slecht ontwikkeld, omdat de Hollander nu eenmaal een wezen van regeltjes en papieren wetten is. Daarom juist interpreteren Nederlanders informaliteiten als een warrige wereld zonder regeltjes en wetten. Alles in deze wereld laten zij afhangen van gevoelens, behoeften, verlangens en afspraken (veel (mobiel) bellen). Het is daarom best moeilijk voor een migrant om deze onderontwikkelde emoties van de Hollander te begrijpen, en daaraan te wennen. Samen eten wordt in Nederland als een groot probleem ervaren, en er wordt soms zelfs moeilijk over gedaan, terwijl dat in de islamitische kultuur doodgewoon is. Op zich zou de kwaliteit van het leven van de Hollander iets toenemen als hsij (zie voetnoot) eens wat leert van de buitenlanders alhier. Waarom zou een onderontwikkelde meerderheid niet iets waardevols kunnen leren van een minderheid?

    Zelfs de informele wereld in Nederland is doordrongen van zakelijkheid en belangen. Als mevrouw X geen behoefte heeft aan meneer Y, zal zij nooit iets afspreken met hem, tenzij hij er dik voor betaald. Zaken doen en behoeften zijn in Nederland niet gescheiden van elkaar, want elke behoefte is in feite een bron van grote zaken. (zie reclame op TV) Als men zegt dat de buitenlanders zich moeten aanpassen, dan moet men goed opletten wat ermee bedoeld wordt. In sommige buitenlandse kulturen is het vaak wegens religieuze redenen niet verstandig om een ander mens zakelijk te bejegenen, of om onvriendelijk te zijn tegen de ander. Dit zijn allemaal dingen die over het hoofd worden gezien, want er is immers geen religieuze basis voor menselijk gedrag in Nederland.

    Eigenlijk kan er niet gesproken worden over een Nederlandse kultuur, omdat er in Nederland geen allesoverheersende kultuur leeft, want er zijn geen tradities van vele eeuwen. Zo hebben homo’s in Nederland een eigen (heilige) vlag, en eigen sociale ontmoetingsplaatsen (gaybars, mannensauna, gay games). De lesbische en feministische vrouwen en meisjes hebben ook een eigen symbool en eigen plekjes voor hun theekransjes. Elke bar in Nederland heeft een eigen kleurtje, en mensen met een andere kleur of geur worden er tactisch uitgetrapt of weggepest. De jeugd heeft eigen (XTC) discotheken, en een bejaarde moet niet durven om ‘op visite’ te komen. Sommige discotheken tolereren zelfs geen gekleurde jongeren meer. Elk open huis feestje is in Nederland besloten, en niet uitgenodigde gasten worden er gewoon uitgegooid. Waag het niet om naar een verjaardagsfeestje te gaan als je niet op de lijst van genodigden staat, tenzij je een cadeautje meeneemt, want dat wordt gezien als je toegangskaartje (heb ik zelf ondervonden). Echte gezelligheid is er vaak niet op zulke feestjes, want de muziek staat altijd te luid (minimaal 80 decibel). Niet te vergeten de clubs van bejaarden, die onzichtbaar opereren in Nederland, en totaal geïsoleerd existeren van de rest van de jongere bevolking. Ook in deze clubs is er geen tijd en plaats voor andere groepen, en worden er persoonlijke vragen gesteld als een vreemdeling binnenstapt. Gehandicapten, dikke mensen, en intelligente mensen (mensa) hebben ook hun eigen besloten clubjes, en accepteren geen vreemdelingen.

    Het begrip vreemdeling is in Nederland een raar begrip. Een homosexueel die totaal geïntegreerd is in de gaykultuur van Nederland, zal een hetero als vreemdeling bejegenen. Extreme lesbiennes die in hun eigen wereldje opgesloten zitten, zien het ook zo, en zien zelfs iedere man als een vreemdeling, omdat hij geen vrouw is. Iedereen die niet past in de eigen kultuur of subkultuur of er een beetje anders uitziet, wordt in de informele wereld bejegend als een echte vreemdeling, en soms zelfs gezien als een buitenaards wezen. Dit hardnekkig bekrompen gedrag veroorzaakt de situatie van extreme verzuiling in Nederland, en zorgt ervoor dat feitelijk elk individu in Nederland door de samenleving gedwongen wordt om een eigen passende groep op te zoeken, want anders is er totale eenzaamheid.

    Ook migranten in Nederland hebben dit proces van extreme verzuiling ondergaan, want het Hindustaans Vrouwen Netwerk laat geen Hindustaanse mannen toe als volwaardig lid en isoleert zichzelf daardoor totaal van de eigen groep, hetgeen alleen een verzwakking oplevert van deze onbelangrijke minderheidsgroepering in Nederland. Het schijnt zelfs zo te zijn dat alleen Hindustaanse vrouwen met een hoge opleiding lid mogen worden van dit netwerk. Aanpassen aan informeel Nederland, betekent in de praktijk automatische participatie aan de extreem verzuilde post-moderne Nederlandse samenleving, en kan resulteren in de vorming van een nieuwe zuil. Let wel dat een zuil feitelijk gezien kan worden als een groep mensen met één of meer overeenkomsten, zowel materieel als immaterieel. Soms lijken de vele zuilen in Nederland op kasten, maar zijn dat niet, omdat er geen economische harmonisatie plaats heeft gevonden en sommige zuilen niet door interne geboorten gecontinueerd kunnen worden. Homo’s en lesbiennes kunnen immers geen nieuwe homo’s maken, omdat niet elk kind van hen deze seksuele eigenschappen hoeft te krijgen.

    Organisaties zijn de drijfveer achter het informeel leven in Nederland, en juist daarom moet elke nieuwe groep een eigen organisatie opbouwen. Alles moet georganiseerd zijn, en het schijnt zelfs illegaal te zijn om een niet-geregistreerde organisatie te laten opereren in de samenleving. Zoiets wordt dan een ondergrondse organisatie genoemd, en dat is dan direkt voer voor de Binnenlandse Veiligheids Dienst. Op zich zou gedacht kunnen worden dat de infomele wereld niet georganiseerd is, maar het tegendeel is waar, want de organisatie zorgt voor formalisatie van de informele groepen. Kortom heel Nederland is geformaliseerd en buitenlanders moeten zich onvoorwaardelijk aanpassen door zichzelf te gaan formaliseren. Fernandez Mendes heeft daarom groot gelijk, als hij zegt dat zelforganisatie de beste weg is naar lotsverbetering.


    NOOT

    Uitleg “hsij en hsijn”:

    Hsij en hsijn zijn recentelijke persoonlijke voornaamwoorden die gebruikt kunnen worden om de respectievelijke begrippen “hij/zij” en “zijn/haar” te vervangen. Genoemde woorden verwijzen dus tegelijkertijd naar een man en een vrouw en kunnen gebruikt worden tijdens het schrijven van wetenschappelijke, technische, politieke, filosofische, sociologische, economische, literaire of religieuze teksten, die door beide geslachten gelezen zullen worden. Het gebruik van alleen “hij” of “zijn” bij algemene verwijzingen lijkt mij niet exact en oneerlijk, omdat vrouwen vaak ook ermee bedoeld worden. Taal leeft, dus daarom is het logisch dat deze nieuwe woorden een volwaardige plaats zullen innemen in de Nederlandse literatuur van de toekomst. Vermeldenswaard is dat het Nederlandse Taalgenootschap, “Onze taal”, zich positief heeft uitgelaten omtrent deze nieuwe woorden, die door mijzelf zijn ontwikkeld. M.i. zijn deze nieuwe woorden een verrijking van de Nederlandse taal en wordt de discriminatie van vrouwen voorgoed opgeheven in de literatuur.

    Go to previous Epage ... Go to next Epage
  • Go to Inhoudsopgave:

  • Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
    Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

    Kritisch Podium Dewanand

    Politiek
    Alle rechten voorbehouden; All rights reserved