Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Politiek

Aanpassen aan de formele Hollandse kultuur.
Hoe? Wat?


Offeraar       Dewanand
Offercode      ALKR020
Offerdatum     woensdag 21 juli 1999

Go to previous Epage ... Go to next Epage
  • Go to Inhoudsopgave:
  • Kultuur is iets wat veel mensen zeer serieus nemen. Soms is het zelfs een zaak op leven en dood. Elk van de zestig volkeren in multicultureel Nederland heeft eigen kultuurgewoonten, en wil die ook behouden. De Hollanders zijn nu gewoon een etnische meerderheidsgroep in Nederland, met een eigen kultuur en leefgewoonten. Dit is nu een feit. Maar hoe ziet de Hollandse kultuur er eigenlijk uit? En is aanpassen moeilijk?

    Het autochtone Nederlandse volk heeft feitelijk geen kulturele tradities en leefgewoonten meer over van het verleden, want elke generatie doet het weer een beetje anders, of zoekt het zelf uit. Er zijn geen samenhangende normen en waarden meer voor de autochtone Nederlanders, want dat vindt men gewoon ouderwets. Alles mag en niets moet. In de praktijk moet er onderscheid gemaakt worden in een formele en een informele kultuur.

    De formele kultuur in Nederland is sterk ontwikkelt, en wordt gepraktizeerd op de werkvloer. Er wordt van een werknemer bijvoorbeeld verwacht dat hsij (zie noot) op tijd komt, en heel hard werkt, maar daar ook dik voor betaald krijgt. Verder moet de werknemer zich conformeren aan de heersende bedrijfscultuur, dus niet te veel uit de pas lopen. Als je bijvoorbeeld homo, lesbisch of iets anders bent, moet je dat maar niet al te luid zeggen. Als je een buitenlander bent, moet je dat ook niet te luid zeggen, maar gewoon doen alsof je erbij hoort en je werk doen. Oogklepjes op doen dus. Nederlanders houden van een egaal werkklimaat en willen duidelijkheid op de werkvloer. Aanpassen betekent dat je je houdt aan de formele gedragsregels van het bedrijf of de organisatie waar je voor werkt. Je hoeft je alleen tijdens de werktijden aan te passen. Daarbuiten mag je een heel ander mens zijn, met een andere kleur en geur. In feite is het heel simpel en eenvoudig te realiseren, want door een beetje gedragscontrole toe te passen kan je het verwezenlijken en in elke Nederlandse organisatie probleemloos meedraaien.

    Beleefdheden zijn een belangrijk onderdeel van de formele Nederlandse cultuur. Er is in zekere zin best veel respekt voor de ander, zolang de ander dat ook terug geeft. Overtreedt nooit beleefdheids regels, want dan kan het een hel worden. Meedraaien komt in de praktijk neer op het nadoen van de anderen. Het is beter om in het begin niet te veel te zeggen en jezelf niet al te goed laten kennen, want ook dit is onderdeel van de Nederlandse cultuur. De sociale interakties op de werkvloer zijn behoorlijk geformaliseerd en zelfs afhankelijk van de hierarchie, hoewel dit soms niet duidelijk is. Volgens mij is de formele Nederlandse cultuur heel duidelijk en hoeft voor geen enkele migrant of buitenlander grote problemen op te leveren. Een migrant die presteert en hsijn werk korrekt aflevert, zal nooit bekritiseerd worden, en hoeft zich nergens druk om te maken.

    Het hele succes van de Nederlandse economie is feitelijk gebaseerd op de perfekte formele kultuur in Nederland, want er is heel veel duidelijkheid, en er worden harde afspraken gemaakt. Werkgevers hebben hierdoor zekerheid, en krijgen veel vertrouwen in de werknemers, en beide groepen kunnen op elkaar bouwen. In formeel opzicht is Nederland een waar paradijs, en daar kan elke migrant of buitenlander van profiteren, als hsij zich maar een beetje aanpast en de formele (ongeschreven) regeltjes op z’n duimpje leert nazeggen. Gebruik je ogen, oren en grijze celletjes dus maar goed, dan kom je alle formele regels snel te weten. Anders vraag je naar een handleiding in je eigen taal. Een paar fouten zijn toegestaan, en die worden snel vergeven, maar daarna moet iedereen verder kunnen gaan, want het Hollands koopvaardijschip moet doorvaren (naar Spanje).

    Op zich zijn Nederlanders experts in formele omgangsvormen. Vaak draait het allemaal om geld en zaken doen. Ik heb dat best vaak meegemaakt. Eens, jaren geleden deed ik mee aan een examen. Na afloop ervan raakte ik in gesprek met een Nederlandse vrouw, en vroeg haar om mij kopieen toe te sturen van de vervolgexamens. Zij ging daarmee akkoord, en ik moest haar alleen de kopieer- en verzendkosten betalen. Het ging om een bedrag van 6,50 gulden, maar ik kreeg alles netjes thuis opgestuurd en boekte het geld over naar haar bankrekening. Zij belde echter twee maanden later even op om te vragen of ik betaald had, en alles was daarna dik in orde. Deze vrouw was getrouwd met een rijke ondernemer, en reed in een auto van zeker zestigduizend, maar zij eiste een formeel korrekte afhandeling van deze (zakelijke) overeenkomst met mij; betreffende een pietluttig bedrag van NLG 6,50. Ik troostte mijzelf met de woorden: ‘Zo gaat het nu eenmaal in de formele Nederlandse kultuur’. Feitelijk lijken alle Nederlanders op zakelijke zakenmannen en zakenvrouwen, en daar zijn zij best apetrots op.

    Voor een migrant lijken Nederlanders op geldwolven, en kan het leven hier snel saai en leeg worden. Daarom hebben migranten, buiten de werktijden, meestal geen sociale kontakten met autochtone Nederlanders. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, want je kan hier gemakkelijk langs elkaar heen leven. De supermarkt is er immers voor iedereen; ook voor illegalen.

    Integreren in Nederland moet in twee werelden geschieden, namelijk: in de formele en in de informele wereld. De formele wereld zit echter doodsimpel in elkaar en hoeft voor geen enkele migrant of buitenlander een groot probleem te zijn, want op de werkvloer is er maar een doel en heb je vaak geen tijd voor complex sociaal kontakt, of andere intiemere interakties met Nederlanders. Daarom hoeft niemand bang te zijn voor de wilde fantasieen van hoge politici, zoals Bolkestein en andere rechtse figuren. Feitelijk integreer je al genoeg door de formele regels uit het hoofd te leren en die consequent toe te passen. En eigenlijk leeft iedereen in Nederland in twee werelden, en is er niemand meer die één enkele kultuur heeft. Alles is nu gemengd en niets meer is zuiver en onbedorven. Streef er dus voortaan naar om iets te leren van de formele wereld in Nederland, en pas je snel aan.

    NOTEN

    Uitleg “hsij en hsijn”:
    Hsij en hsijn zijn recentelijke persoonlijke voornaamwoorden die gebruikt kunnen worden om de respectievelijke begrippen “hij/zij” en “zijn/haar” te vervangen. Genoemde woorden verwijzen dus tegelijkertijd naar een man en een vrouw en kunnen gebruikt worden tijdens het schrijven van wetenschappelijke, technische, politieke, filosofische, sociologische, economische, literaire of religieuze teksten, die door beide geslachten gelezen zullen worden. Het gebruik van alleen “hij” of “zijn” bij algemene verwijzingen lijkt mij niet exact en oneerlijk, omdat vrouwen vaak ook ermee bedoeld worden. Taal leeft, dus daarom is het logisch dat deze nieuwe woorden een volwaardige plaats zullen innemen in de Nederlandse literatuur van de toekomst. Vermeldenswaard is dat het Nederlandse Taalgenootschap, “Onze taal”, zich positief heeft uitgelaten omtrent deze nieuwe woorden, die door mijzelf zijn ontwikkeld. M.i. zijn deze nieuwe woorden een verrijking van de Nederlandse taal en wordt de discriminatie van vrouwen voorgoed opgeheven in de literatuur.

    Go to previous Epage ... Go to next Epage
  • Go to Inhoudsopgave:

  • Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
    Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

    Kritisch Podium Dewanand

    Politiek
    Alle rechten voorbehouden; All rights reserved