Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Politiek

'Het meten van integratie',
follow up van studiedag
'sterk in eigen kring'

Offeraar    Dewanand
Offercode   ALKR011
Offerdatum   26 mei 1999
Gepubliceerd in de Landelijke Allochtonenkrant
op 26 mei 1999, editie nummer 21-255

Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave:

 • Hieronder volgt een strakke en krasse uitspraak van Mw. A. M. Vliegenthart, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

  - Integratie moet een statutaire vereiste zijn voordat tot subsidie overgegaan wordt. De belangrijkste vraag is dan ook of etnische organisaties het integratieproces versnellen of vertragen. Hoe kan integratie gemeten worden, en hoe kan een etnische organisatie bijdragen tot volwaardig burgerschap van de allochtonen? - zoals geuit tijdens de studiedag, 'Sterk in eigen kring'.

  Misschien lijdt zij wel aan de Hollandse meetziekte. De lengte en het gewicht van elke migrant kunnen makkelijk gemeten worden. Daarna kunnen deze gegevens ingevoerd worden in de geniepige gegevensbanken van de gemeenten, de fiscus, het rijk, en wat mij betreft mag de Binnenlandse Veiligheids Dienst ook alles weten over de etnische minderheden. Maar integratie meten?? Dat klinkt echt raar. Geef een Nederlandse technoloog maar eens een opdracht om een machine te ontwerpen die in staat is om de integratie van een migrant te meten. Koppel dan het hoofd van de migrant aan deze magnifieke machine en lees in het digitale scherm het integratiegetal af. Een kwantitatieve wetenschappelijke meetschaal voor integratie is nog niet uitgevonden. Het betoog van Mw. Vliegenthart is dan behoorlijk subjectief.

  De verhollandsing van een buitenlander kan misschien vastgesteld worden door te kijken naar de correcte uitspraak van Nederlandse woorden. Als zo iemand aardappelen met spruitjes eet, of aangepast gedrag vertoont is de integratie misschien wel succesvol verlopen. Als iemand gek geïntegreerd is, tot een bruine mini-Hollander, is het een super-succes. Hoe zit het echter met iemand die gedesintegreerd is. Een hoog opgeleid Hindoestaans meisje vertelde mij eens doodleuk dat zij er trots op is dat zij na 22 jaar verblijf in Nederland fouten kan maken bij het schrijven in het Nederlands. Misschien leed zij wel aan integratie-moeheid, of was zij gewoon te intelligent? Op den duur kan een migrant in Nederland gaan lijden aan integratie-stress, omdat alle blanken erover klagen en ouwehoeren.

  Vorig jaar maakte een Hollandse man de opmerking dat ik moet integreren. Toen dacht ik bij mijzelf dat die man geen flauw idee heeft wat integratie is, en gewoon dom gemaakt is door de Nederlandse kranten. Het heeft helemaal geen zin om over iets te praten zonder kennis. Toch staan de beste stuurlui aan wal. Het lijkt alsof iedereen in Nederland dood gegooid wordt met lege begrippen en dat mensen bewust onwetend worden gehouden, zodat de kranten interessant blijven. Want als iedereen alles wist, zou niemand kranten kopen.

  Integratie lijkt nu op de nationale sport van Nederland. Er moet misschien elk jaar een prijs worden uitgereikt aan de best geïntegreerde migrant, of etnische organisatie. Wat mij betreft, mag de regering elke migrant die geïntegreerd is een beloning geven van tienduizend Euro, of een flinke fiscale aftrekpost. Dan zou integratie echt versneld worden, omdat er grof geld verdiend kan worden. 'Maar, ze integreren gewoon te traag'.

  ***

  Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave:

 • Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
  Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

  Kritisch Podium Dewanand

  Politiek
  Alle rechten voorbehouden; All rights reserved