Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Politiek

Verder van huis raken

Offeraar    Dewanand
Offercode   ALKR010
Offerdatum   vrijdag 23 april 1999
Niet gepubliceerd in de Landelijke Allochtonenkrant

Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave:
 • dr J. A. Van Kemenade, voorzitter bestuur Stichting Nederlands Centrum Buitenlanders uitte tijdens een discussiedag in Nieuwspoort:

  'Het migratiesaldo is sedert de tachtiger jaren afgenomen. Het geboortesaldo zal afnemen onder genoemde groepen. De gezinsvormingsmigratie zal ook afnemen, doordat de tweede en derde generatie verder van huis zal raken, hetgeen een positieve ontwikkeling is.
  Het is noodzakelijk dat zij meer kennis en inzicht krijgen in de huidige samenleving.
  .... zodat zij een gelijkwaardige plaats kunnen krijgen in de Nederlandse samenleving.'

  Bovenstaande uitspraken kunnen op diverse manieren geinterpreteerd worden. Een logicus kan eruit destilleren dat Kemenade vindt dat het aantal allochtonen en migranten maar beter kan afnemen, en dat zij hun herkomstlanden maar opzij moeten zetten, want dat is positief. Extreem-rechtse politici willen de migranten juist retourneren naar de herkomstlanden, want dan is Nederland bevrijd van de ellende van het vreemdelingenvraagstuk. De hamvraag van een analyticus is echter of isolatie en deportatie niet op hetzelfde neerkomen, namelijk eliminatie van iets. Bij isolatie word een groep gedwongen om zich totaal te assimileren, omdat een subdoel ervan is om de etnische groep uit elkaar te rukken en te atomiseren, waardoor zij totaal ontheemd worden en misschien dan pas echte bruine of zwarte Hollandertjes worden.

  Bij deportatie wordt een etnische groep op radicale wijze verwijderd, in fysieke zin. Bij isolatie worden zij geestelijk geëlimineerd, waarna zij in psychisch opzicht geen buitenlander meer zijn, maar meer trekken zullen vertonen van zogenaamde bounty's, omdat zij van buiten zwart, maar van binnen witter dan wit zijn. Bij isolatie ('verder van huis raken') wordt de etnische identiteit geheel omgetoverd in een Nederlandsachtige constitutie, waarna zo iemand totaal geassimileerd lijkt, maar meestal in een verwoestende onoplosbare identiteitscrisis terecht komt.

  De praktijk van de diverse etnische groepen laat echter een totaal andere ontwikkeling zien. Een onderzoeker, genaamd dr Ramaswami Harindranath uit Engeland, heeft een doctoraal onderzoek verricht. Hij heeft de interpretatie van televisieprogramma's door mensen uit verschillende culturen fundamenteel onderzocht. Mensen van Indiase en Britse afkomst hebben deelgenomen aan het onderzoek. Kerndoel was het bestuderen van de vorming van nationale identiteiten en gemeenschapsgevoel. Interessant is dat het onderzoek van Ramaswami aantoont dat er een derde of hybride cultuur wordt gevormd onder invloed van twee existerende nationale culturen. Zijn inzichten en onderzoeksresultaten zijn zeer belangrijk bij studies en discussies over informatiebehoeften van etnische minderheden.

  Mensen met een hybride cultuur kunnen op een gegeven moment juist ernaar gaan streven om dichter bij huis te wonen of te denken. Dit manifesteert zich in kledingstijl, haarstijl (dreadlocks, Afro kapsels), lezen van buitenlandse kranten of boeken, gedrag en nog veel meer zaken. De visie van Kemenade, dat migranten verder van huis raken, is dus beslist onjuist.

  ***

  Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave:

 • Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
  Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

  Kritisch Podium Dewanand

  Politiek
  Alle rechten voorbehouden; All rights reserved