Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Politiek

Een extreem-pacifistische oplossing voor Kosovo

Offeraar    Dewanand
Offercode   ALKR007
Offerdatum   donderdag 22 april 1999
Niet gepubliceerd in de Landelijke Allochtonenkrant

Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave:

 • Ruim 800.000 mensen uit Kosovo hebben huis en haard verlaten, sedert de Navo met bombardementen is begonnen. Grondtroepen zullen ruim 20 miljard dollar kosten, en vele kostbare mensenlevens, maar is niet de zwaarste straf voor de Serviërs. Kosovo kan vele jaren een bloedig strijdtoneel worden, barstensvol verscheurde, onteerde en veelvuldig verkrachte vrouwen. Is extreem-pacifisme de perfecte oplossing?

  'Als de kanonnen bulderen, emigreert het intellect'

  In dit tijdperk is het eigenlijk zinloos om te vechten om een stukje berglandschap. Totale evacuatie van alle inwoners uit Kosovo is onderdeel van een extreem-pacifistische toekomstvisie. Zij moeten dan opgevangen worden in de buurlanden. Het oorlogsbudget, van ruim 20 miljard dollar, kan dan geheel besteedt worden aan de integratie en ontwikkeling van de Kosovaarse vluchtelingen in diverse landen. Opleiding, arbeidsplaatsen, huisvesting, en therapieën voor alle getraumatiseerden kunnen dan bekostigd worden, zodat de meerderheid van de geëvacueerden een menswaardig en welvarend bestaan kunnen opbouwen. Zij hoeven hun Kosovaarse culturele identiteit niet te verliezen in de andere samenleving, maar wel koelbloedig en efficiënt werken aan hun vooruitgang.

  Een korte berekening.
  De hele Kosovaarse populatie bestaat uit ongeveer 375.000 gezinnen, waardoor er per gezin ruim 50.000 dollar beschikbaar is voor integratie, ontwikkeling, een gerieflijke woning en een arbeidsplaats in het nieuwe thuisland. Als de Kosovaren dan over vijftig jaar een sterke economische positie hebben opgebouwd, kunnen zij dan alsnog nagaan of het zin heeft om terug te gaan naar de rotswoestenij naast Servië. Een mens die zich hecht aan een stukje land op aarde, creëert voor zichzelf heel veel problemen. Geen enkel mens kan ontheemd zijn, omdat de aarde de woonplaats blijft, tot het einde des levens.

  De Serviërs zullen woest kwaad worden als het hele oorlogsbudget van de NAVO voor een grondoorlog besteed wordt aan het ontwikkelen van hun paria's, maar dat is tegelijkertijd hen zwaarste en wreedste straf. Een harde handelsboycot van Servië kan dit verzwaren, maar hoeft niet te geschieden. Extreem-pacifisme is op de lange termijn de beste en efficiëntste oplossing voor onoplosbare etnische konflikten.

  'Als de kanonnen zijn gesloopt, remigreert het intellect'

  ***

  Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave:

 • Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
  Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

  Kritisch Podium Dewanand

  Politiek
  Alle rechten voorbehouden; All rights reserved