Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Suriname

Een realistische toekomst voor Suriname

Offeraar       Dewanand
Offercode      wksur001
Offerdatum     woensdag 28 april 1999

Het gaat momenteel niet zo goed in Suriname. De economie groeit niet meer. Het volk heeft niet genoeg voedsel. Zelfs rijst is er niet meer in Suriname. Brood is onbetaalbaar. Veel Surilanders (zie *1) in Nederland sturen voedselpakketten voor hun familie in Suriname. In zulke pakketten zit er bijvoorbeeld spaghetti, rijst, pindakaas, kaas, chocolade, jam, enz. Kunt u zich dat voorstellen. Rijst sturen naar Suriname. Een tropisch paradijs!. In Suriname groeit iedere maiskorrel die je op de grond gooit. Dit zei bevelhebber Desi Bouterse tijdens een massabijeenkomst in Suriname. Ik heb het zelf gehoord. En toch moeten er tegenwoordig voedselpakketten vanuit Nederland naar Suriname gestuurd worden. Het is ongelooflijk, maar waar. Wat is de oorzaak? Is er een realistische oplossing?

De verbondenheid tussen Suriname en Nederland is al zeker vier eeuwen oud. Vroeger was Suriname immers een kolonie van Nederland. Tegenwoordig is Suriname op papier onafhankelijk. In werkelijkheid is Suriname met hart en ziel verbonden met Nederland. Zo is nederlands de officiële taal in Suriname. En de helft van de surinaamse bevolking woont feitelijk in Nederland. Dit zijn de Surilanders. De unieke bevolkingssamenstelling van Suriname is door de nederlanders bedacht. Suriname is dus een creatie van Nederland.

Na de onafhankelijkheid van Suriname werd een kontrakt getekend met Nederland. De bedoeling was dat Suriname ontwikkelingshulp zou krijgen van Nederland. Doordat deze hulp stopgezet is, is er een crisis ontstaan in Suriname. Momenteel zijn er besprekingen gaande om de hulp te hervatten. In het verleden is het geld uit Nederland verkeerd benut door de surinaamse regering. Feitelijk is het beter dat het geld uit Nederland uitsluitend aangewend wordt voor productieve investeringen in Suriname. Er moet een strenge commissie ingesteld worden die dit in de gaten houdt. Productieve investeringen leveren meer rendement op dan consumptieve.

De vraag is wel of Suriname recht heeft op gratis geld vanuit Nederland. Wij leven immers niet meer in het koloniale tijdperk. Suriname is helemaal niet uitgebuit of leeggeroofd door de nederlanders. Suriname heeft immers nog genoeg natuurlijke hulpbronnen over. Nu leven wij in het tijdperk van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Nederland is geen paradijs meer. Denk aan het gigantische overheidstekort van de nederlandse staat. Dan vraag je je wel af of de nederlandse regering wel in staat is om gratis geld aan Suriname te geven. Gaan zij weer feest vieren in Suriname met het geld uit Nederland.

Het gedrag van de nederlandse regering is niet helemaal pluis. Hoe kan een regering bijvoorbeeld proberen om een drugshandelaar in bescherming te nemen. Het gaat om de zaak van Johannes van Damme. Nee het gedrag van de nederlandse regering is soms ziekelijk. Waarom gaat de nederlandse regering nu oude gebouwen renoveren in Suriname? Het is nu juist tijd voor productieve investeringen in Suriname. Er moet geen geld besteed worden aan oude vervallen gebouwen. Of wil de nederlandse regering de mythe van het nederlands paradijs in stand houden. Het zou best waar kunnen zijn. Hierom is het toch geen wonder dat er steeds meer proteststemmers geboren worden.

Suriname is een buurland van Brazilië. De grootste beurs van Brazilië is São Paulo. Brazilië is een zgn. “emerging market” (opkomende markt) in de wereld. Nu heeft Brazilië een nieuwe inflatievrije munt, de real. De gematigde hervormer president Cardoso is de schepper van deze nieuwe braziliaanse munteenheid. Nu stroomt er flink wat geld naar Brazilië. Dan vraag je je nu wel direkt af waarom Suriname achter blijft. Het antwoord is simpel. Suriname kijkt alleen naar Nederland. Suriname moet naar Brazilië kijken. Het is beter als Suriname intensief gaat samenwerken met Brazilië om vooruit te gaan. Het is immers beter om een goeie buur te hebben dan een verre (gemene) vriend.

Zuid-Amerika is een groot continent. Er wonen ongeveer 250 miljoen mensen in Zuid-Amerika en het Caraibisch gebied samen. Het is een regio met dezelfde ontstaansgeschiedenis en historische achtergrond. Deze regio is zich nu bezig te ontwikkelen. Het is verstandiger dat deze hele regio een gezamenlijke valuta ontwikkelt. Wel moeten de Nederlandse Antillen dan totaal onafhankelijk worden van Nederland, zonder afkoopsommen. De Zuid-Amerikaanse landen moeten dus flink gaan samenwerken. Hierbij moeten er wel flink wat vrijhandelszones en weinig onderlinge handelsbeperkingen worden ingesteld. Liberalisme moet immers het gezicht van de samenwerking bepalen.

Suriname heeft een realistische toekomst. In zee gaan met Nederland is onrealistisch. Nederland heeft er immers geen enkel belang bij dat Suriname zich ontwikkelt. Het beste is dat Suriname zich daarom innig verbindt met de andere Zuid-Amerikaanse landen, zoals grootmacht Brazilië. Een eerste stap daartoe is bijvoorbeeld het verplicht stellen van spaans op de openbare scholen. Suriname moet dus streven naar ontkoppeling van Nederland. Dan pas zal Suriname een realistische toekomst tegemoet gaan.

Noot:
*1. Een Surilander is een natuurlijk persoon die in Suriname geboren is of geïntegreerd is in de surinaamse gemeenschap in Nederland en in het legaal bezit is van een officiëel nederlands paspoort.


Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Suriname
Alle rechten voorbehouden; All rights reserved