Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand,

Literair

WEBpublication BOOK WART0270 / EPAGE 14 of 43

Analyse legaliseren rassendiscriminatie
(met onderzoek etnische registratie)

13. Citaat 9: School zonder racisme is ontstaan in Antwerpen in 1988


Terminator of Norway: Anders Behring Breivik
Offeraar    Dewanand
Offercode   WART0270
Offerdatum   5 mei 2012

Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave: Analyse legaliseren rassendiscriminatie
 • School zonder racisme is ontstaan in Antwerpen in 1988

  De uiterst-rechtse partij het Vlaams Blok kende sinds 1985 een continue groei. Bij de parlementsverkiezingen van oktober 1985 behaalde het Vlaams Blok 85.330 stemmen. Nico Michielsen en Filip Dewinter gingen zetelen in de Antwerpse provincieraad. Op 12 maart 1987 volgt Gerolf Annemans Karel Dillen op in de kamer. Bij de parlementsverkiezingen van 13 december 1987 behaalde het Vlaams Blok 3 % of 116.410 stemmen. In het kanton Antwerpen behaalt het Vlaams Blok 10,9 % van de stemmen. Gerolf Annemans en Filip Dewinter gaan naar de kamer. In de Antwerpse provincieraad neemt het Vlaams Blok 4 zetels in. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 9 oktober 1988 behaalt het Vlaams Blok 23 zetels, waarvan 10 in Antwerpen of 17,7 % van het kanton Antywerpen.

  Bij iedere verkiezing steeg het aantal stemmen voor het Vlaams Blok en nam het aantal zetels in de verschillende parlementen (Europees, federaal en Vlaams) en raden (provincie en gemeente) toe.

  Deze partij ijvert voor een andere staatsstructuur dan de democratie en voor een samenlevingsmodel, waarin geen plaats is voor diversiteit aan culturen.

  Extreem-rechtse groeperingen in binnen- en buitenland sympathiseren met nazisme en fascisme van 1933-1945, en maken van hun symbolen gebruik. Ze durven een taal hanteren die kwetsend, vernederend en vernietigend voor allochtonen en vreemdelingen is. Soms zetten ze hun verbaal geweld in daden om.

  De rechtse ideeën verspreiden zich als een olievlek en al maar meer mensen schrikken er niet voor terug racistische taal te gebruiken en te discrimineren op basis van etnische afkomst. Dat is ook binnen de school het geval. Sommige leerlingen - en ook soms leerkrachten - reageren racistisch.

  Wie de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, huivert bij de opkomst van extreem-rechts. Het roept bij hen zoveel herinneringen wakker aan de oorlogstijd. Ze weten maar al te goed tot welke extremen het kan leiden.

  Bronlink url

 • http://users.telenet.be/arseen.de.kesel/SZR.htm
 • ***

  Go to previous Epage ... Go to next Epage
 • Go to Inhoudsopgave: Analyse legaliseren rassendiscriminatie
 • WEBpublication BOOK WART0270 / EPAGE 14 of 43


  Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
  Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

  Kritisch Podium Dewanand

  Literair
  Alle rechten voorbehouden; All rights reserved
  Offercode: WART0270
  Copyright @ Dewanand 2012