Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Suriname

“Kolonisatie van Suriname”

Offeraar       Dewanand
Offercode      art178
Offerdatum     dinsdag 22 december 1998

In de zeventiende eeuw ( in 1667) kreeg de toenmalige Nederlandse staat een vruchtbaar stukje grond in bezit en kon gezellig beginnen met de kolonisatie van Suriname. Nederland was destijds een stukje Europese woestenij en was feitelijk zwaar onderontwikkeld. Het volk was arm en dom, en kende zelfs geen elementaire reinheid en lichaamsverzorging. Maar de Nederlanders uit de zeventiende eeuw voelden echt iets voor elkaar en besloten om er het beste van te maken. Zij gingen met gammele zeilschepen naar hun nieuw verworven overzees gebied, en begonnen kolonisatieplannen te maken. Het ene plan na het andere werd uitgevoerd. Eerst wilden zij de inheemse Indiaanse stammen onderwerpen, maar dat lukte niet goed, omdat die niet mee wilden werken met de Nederlandse mensenexploitanten.

Daarom werd besloten om vele tienduizenden Afrikanen naar Suriname te verschepen, zodat er voldoende goedkope werkkrachten beschikbaar kwamen, voor het slavenwerk op de plantages. Alles ging enkele eeuwen gesmeerd en de Nederlandse slavenindustrie tierde welig. Veel goud, suiker, katoen, hout, en andere grondstoffen werden weggedragen uit Suriname en Nederland beleefde een gouden eeuw, zoals geen enkel land heeft gekend. Tot nu toe verbaast het mij, dat de slaven uit Afrika zich zo hebben laten misbruiken, en weet niet goed hiermee om te gaan. Velen zeggen mij, dat het geen zin heeft om ouwe koeien uit de sloot te halen, maar ik vind oude koeien nu eenmaal waardevoller en leerrijker dan nieuwe. Voor mij is geschiedenis het bewijs dat er mensen waren in het verleden, die mijn voorouders zijn geweest en die de weg voor mij geplaveid hebben naar de toekomst. Zonder gedegen kennis van de geschiedenis is overleven in het heden en de toekomst niet mogelijk.

Op een gegeven moment, in 1863, werd de slavernij afgeschaft en ontstond er een tekort aan goedkope werkkrachten. De oplossing was simpel zeiden de slimme oerhollandse kolonisatoren. Dan halen wij toch gewoon gele en bruine mensen uit Azië. Aldus geschiedde, en er werden ongeveer 33.000 Indiërs naar Suriname verscheept, wat minder Chinezen uit China en een hoop Javanen uit Indonesië. Deze onschuldige mensen kregen een hersenspoeling in Suriname en leerden dat hun verleden niet belangrijk was, omdat de blanke Europeaan almachtig was. Dit was hetzelfde verhaal dat de Afrikanen te horen hadden gekregen, maar dan met talloze zweepslagen als mosterd na het laatste avondmaal. Na talloze eeuwen kolonisatie door Nederland, is Suriname uiteindelijk veranderd in een hot-mix van vele ontspoorde volkeren, die allemaal op een bepaalde wijze in een identiteitscrisis zitten, en gewoon geen raad weten met zichzelf. Misschien is de kolonisatie van Suriname totaal mislukt. Vanuit positieve gezichtspunten kan het echter geslaagd zijn. Ik weet het niet.

Wat mij het meeste verbaasd is het volgende. Het stukje land op het Europese vasteland dat Nederland voorstelt, is feitelijk een verzameling van moerassen en laaggelegen weiden. In 1667 was dit stukje land nog niet goed gecultiveerd, en er was nog geen geavanceerde technologie om geweldige dammen te bouwen. Ik snap niet waarom zij toen niet het hele Nederlandse volk geëvacueerd hebben naar het paradijselijk grondgebied van Suriname. Dan zou Suriname nu Nederland zijn en het stukje Nederland in Europa nu totaal verlaten zijn en overspoeld zijn door de zee. Dat hebben die Hollanders van vroeger niet gedaan, en misschien hebben zij er nu wel spijt van. Het is echter te laat, en onmogelijk om hierover te speculeren. De geschiedenis kan niet veranderd worden en op geen enkele wijze opnieuw afgespeeld worden, als een goedkoop langspeelplaatje.

Kennelijk kan geconcludeerd worden dat het ontstaan van Suriname een irreversibel proces is geweest en daarom nu door iedereen geaccepteerd moet worden. Leer leven met jou verleden, en laat je erdoor inspireren, zodat je vandaag nog een rijker en gelukkiger mens kan worden. Hoeveel zin heeft het om ongelukkig te zijn met de kolonisatie van Suriname door Nederland? Denk hier maar zelf over na.


Home Podium Politiek Religie Hindoeisme Islam Suriname India Liefde Jongeren
Literair Poezie Zeepkist Gastenboek Links Disclaimer Contact

Kritisch Podium Dewanand

Suriname
Alle rechten voorbehouden; All rights reserved